Tuesday, 29 October 2013

Macam frust jeeee macam frust jeeeee


wiwit! wiwit! pekabo readers ? sehat ke idok ? malas nauuu nak update blog ni, tapi i've got something important for ya! tak lega lah kalau tak share cite ni. 
orait! entry ni berkaitan dengan pengalaman aku bekerja dekat satu kedai ni. takleh sebut lah! nanti kena saman. 

***

27/10/13 : hari ni aku start kerja. kerja ni mak aku ejas kan. suka benauuuu dia aku pegi keje. tak tahu lah kenapa. aku suruh mak aku mohon untuk aku kerja ni. sebab aku expect kerja dia senang je. orang cakap, kerja aku hanya uli keropok je. tapi, aku silap. sekarang yang uli keropok tu, mesin yang buat. aku dengan alia ? kena PACKING! dari pagi, berdiri sampai Maghrib. gila kan ? aku jadi cashier dekat Nirwana pon tak letih macam tu.
FYI, aku dah berhenti dah. satu hari je kerja. pastu quit. bukan sebab letih. LETIH tu benda biasa la kan kalau kerja ? yang buat aku tak tahan, suasana dia tu. well, kerja dengan orang kampung. biasa lah!

WARNING: DALAM POST NI AKU TERPAKSA JADI ANGKUH SEBAB TERLALU BENGANG.

orait! pagi pagi lagi aku kena jadi cleaner. sapu satu kedai. mop satu kedai. haha! aku tak kesah la benda tu. normal la. pastu, start packing keropok. panas gila babi! berpeluh kemain! kerusi nak duduk takde! seronok sangat! pastu, tak lama tu, tauke dia sampai. suami dia dah lama dah sampai. ajar aku buat itu ini. baik sangat! tengah tengah packing keropok, aku kena letak adunan keropok dalam mesin sikit demi sedikit. gigih aku bekerja, adunan tu pon habis! kitorang budak baru ? WHAT DO YOU EXPECT ? KNOW EVERYTHING ? oh well then, fuck you!
lepas adunan tu habis, kitorang tak tahu nak buat apa. budak baru wey, perlukan tunjuk ajar. dah tak tau nak buat apa, kitorang duduk la termenung. pastu tauke dia buat perangai bodoh dia. badmood tetiba. maybe sebab tengok kitorang tak buat pape. HABIS TU NAK BUAT APA ? bagitahu lah kena buat apa! kitorang tanya, kerja apa lagi kena buat ? dia tak jawab! nak teruskan packing, dia tak bagi. ada sebab tertentu. so whuttt ? nak buat apa ?
kitorang duduk je, kau emosi! kitorang tanya nak buat apa, kau buat bodoh! sape tak bengang ? orang takde perasaan pon boleh bengang aku rasa.
pastu datang sorang lelaki ni, pakai baju IniKalilah. tapi mulut dia nauzubillah! macam anjing! anjing lagi mulia la kut. datang kerja, cakap kasar dengan kitorang. ingat kau hebat ke ? kau expect aku akan, WAHHH KAGUMNYA AKU DENGAN DIA. GARANG DENGAN PEKERJA LAIN!! WAHHH WAHHHH! gi mampos weh. 
pastu yang sorang tu, tahu mengarah orang je! eeeeei tak suka lah! uolls buat kerja sambil duduk syok sangat lah mengarah kitorang ni. pinggang aku ni hahh, nak rukuk pon sakit tau ? balik kerja pon nasib baik boleh drive. sempat cramp dekat rumah. eeeeei banyak sangat benda buruk terjadi bila kerja kat sana. tak sanggup lah iolls! patot laa RM30 sehari pon. kena kerja gila babi rupanya! penat lelah aku tak ternilai kot. dengan telinga ni lagi kena dengar mamat PAS tu duk meroyan sambil keje. mata ni lagi nak hadap muka sorang-2 yang duk emosi gila babi tu. kosser hoccay! tak tahan, aku quit! kerja kat Nirwana dulu, balik umah memang aku ada meroyan! tapi bertahan sampai 2 bulan. kali ni ? sehari je weh! nampak tak betapa teruknya kat situ ?
mak aku suruh aku try pegi lagi sehari sebab dia cakap hari pertama memang macam tu, kena buli dulu. NO! ni bukan buli, suasana ni kompom akan kekal sampai bila bila! 
aku pon rasa bersalah sebab quit on the spot. tauke kedai tu ada kena mengena dengan abah aku, so sedikit memalukan la. dahtu nak buat cemana. tak sanggup la! patot la sikit sangat pekerja kat situ. aku tahu kenapa. 
satu lagi, surau untuk pekerja solat. aku nak pegi berdua mamat tu tak kasi. aku malas nak layan, aku g je la sesorang. know what ? surau dia kemain belakang lagi. dahla sunyi gila. kena rogol pon orang tak dengar tau ? apa ni ? keselamatan pekerja tidak terjaga. kemon lah! be more systematic la pakcik mak cik! kedai tu ramai kot customers. dari pagi sampai maghrib tak lekang kot. 
last, sepatutnya appreciate lah pekerja baru! bukan layan macam anjing! 

***

dah la tu, sakit hati aku ingat balik. sesape yang tahu kedai mana yang aku duk indirect ni senyap senyap sudoh ler. and sesape yang ada hubungan ngan kedai tu aku mintak maaf bebanyak. aku just luah apa yang aku tak puas hati. jangan sentap! BAIKI! learn from mistakes! okay ? Salam. bye. 

Photobucket

timekaseh sudi baca. satu bintang untuk anda !

No comments:

Post a Comment